ناب، ابدی است

به مناسبت آغاز سال 1403

شیوه مدیریت نهادها، سازمان‌ها و کسب و کارها از گذشته تا امروز و امروز تا ابد همواره دو گونه بوده‌اند: شیوه انبوه و شیوه ناب. این دو شیوه در طول زمان شکل عوض کرده و تحول یافته‌اند اما منحصر به عصری خاص نیستند. شیوه تولید انبوه مبتنی بر نگرش صرفه‌جویی ناشی از مقیاس است که به این معنی است: تولید هر چه بیش‌تر از یک محصول یا خدمت یعنی کاهش هزینه سرانه آن خدمت یا محصول.


در مقابل ناب، بر نگرش مبتنی بر حذف اتلاف در عین پاسخ به نیاز مشتری مبتنی است: مشتری دقیقا چه می‌خواهد و ما با شناسایی و حذف اتلاف تمام مسیری که باید حرکت اطلاعات و مواد طی کنند تا این محصول به دست مشتری برسد، چگونه می‌توانیم محصول مورد نیاز مشتری را با حداقل قیمت تمام شده و حداکثر کیفیت مورد انتظار مشتری به دست او برسانیم.


مشکل تفکر انبوه آن است که فقط روی کاغذ درست در می‌آید و در عمل جز به افزایش هزینه‌ها در بلندمدت و کاهش چشمگیر نارضایتی همه نخواهد انجامید. مشکل تفکر ناب آن است که برای پیاده‌سازی آن باید در همه چیز بازنگری کرد: در رابطه میان شرکت و مشتری، میان شرکت و تأمین‌کنندگان، میان مدیران و کارکنان، میان منافع کوتاه‌مدت و بلندمدت، میان استراتژی‌ها و عملکرد روزانه و … میان همه چیز.


به همین دلیل ناب یک شیوه تولید نیست یک شیوه تحقق مزیت رقابتی پایدار در طول زمان با کمک تفکر ناب است. در این شیوه بهبود کار همان‌قدر اهمیت دارد (اگر نگوییم بیش‌تر) که انجام کار روزانه. پس اگر می‌خواهید شرکت شما کار خود را انجام دهد و هر وقت با مشکل و کمبودی مواجه شدید (که همیشه خواهید شد) به دنبال راه‌حل بگردید و دائما استرس و خستگی کار را به خانه خود ببرید بهتر است سراغ ناب نروید!


اما اگر می‌خواهید مشکلات را قبل از بروز شناسایی کنید، از ریشه حل کنید، بهبود دائمی را نه روی کاغذ بلکه جلوی چشمتان ببینید و انعکاس آن را نه تنها در صورت‌های مالی حسابداری بلکه در رضایت روزافزون مشتریان، چهره‌های شاد و امیدوار کارکنان، همکاری و خشنودی تأمین‌کنندگان و رضایت کلی جامعه ببینید باید به سراغ ناب بروید و به این حرف‌ها که می‌گویند شیوه‌های جدیدی آمده‌اند که از ناب بهترند یا ناب در عمل به کار نمی‌آید گوش نکنید.
باید آستین بالا بزنید و ناب را ابزار تحقق استراتژی‌های رقابتی و پولساز خود سازید. برای این کار البته که دیگر نمی‌توانید در دفتر خود بمانید و به جلسات بی‌پایان با همکاران خود ادامه دهید. نمی‌توانید کمبودها را با فشار بر نیروی کار، استقراض از بانک‌ها و … شیوه‌های غیر اصولی و در نهایت مخرب کسب و کارتان بر طرف کنید. برای این کار باید همه چیز بر اساس یک دیسیپلین قوی، همکاری مشترک همگان، رهبری روزانه و بهبود مستمر به پیش رود.


این شیوه حتما برای بسیاری از شما نو و چالش‌برانگیز است. اما همین شیوه است که هم کار شما را روز به روز موفق‌تر و هم زندگی شما را سرشار از ارزش و امید خواهد کرد. نمی‌گویم فقط به تجربه سی ساله من تکیه کنید، نمی‌گویم فقط آثار منتشره ما را در وبسایت ما ببینید و بخوانید، نمی‌گویم فقط به توانایی‌های ما در ناب‌اندیشان اعتماد کنید بلکه بیش از هر چیز تأکید می‌کنم که ناب شدن را امتحان کنید و این کار را از یک بهبود کوچک در یک محل معین شروع کنید و اگر از نتایج راضی بودید ناب را به تدریج در سازمان خود توسعه دهید تا به جایگاه واقعی خود برسد یعنی تنها روش برای دستیابی به اهداف استراتژیکی که خوب و درست تعریف شده‌اند .


پس اگر تا کنون مسیر ناب شدن را آغاز نکرده‌اید شروع سال 1403 را مغتنم شمرید و این کار را شروع کنید. به تجربه جهانی و تجربه ما اعتماد کنید و کار را شروع کنید و در کم‌تر از شش ماه نتایج چشمگیر آن را ببینید. فقط از این طریق است که امسالتان ادامه پارسالتان نخواهد بود و سال را به راستی نو خواهید کرد.
و اینچنین چه من بخواهم و بگویم و چه نخواهم و نگویم سال نوی شما قطعا مبارک خواهد بود.
پس سالتان ناب باد.
کاظم موتابیان


Picture of ناب اندیشان

ناب اندیشان

4.4 7 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
پیمایش به بالا